Régi álmom volt, hogy egy saját tanfolyamot valósítsak meg: Egy olyan tanfolyam oktatása, amiben nincsenek benne a “#fúdefontos” sallangok, viszont benne van mindaz a gyakorlati tudás, ami a hétköznapokban szükséges lehet egy junior pozíció betöltésénél. 2016 nyarán párommal közösen ezt a tanfolyamot valósítottuk meg.

t100

AZ ÖTLET

Az ötlet 2016 júliusában fogalmazódott meg benne, hogy igen, most csináljuk meg a tanfolyamot. Ezért aztán hosszas tervezgetés és agyalgatás után végül arra jutottam, hogy legalább 2, de inkább 3 különböző városban fogom végigvinni magát az oktatást fizikálisan. Rögtön az elején felmerült a kérdés, hogy de mégis mit oktassunk, avagy mivel kapcsolatos legyen a képzés. Mit tartalmazzon, és mekkora intervallumot szánunk rá. Nem tagadom, komoly pénzügyi elvárásaim voltak bevétel szintjén magától a tanfolyamtól, viszont azt is figyelembe kellett venni, hogy jelentős lesz a kapcsolódó kiadás része is az egész szerezésnek. Végül két városban; Ózdon, és Budapesten indítottuk be magát a képzést.

A TERVEZÉS

A legfontosabb kitalálandó opció magának a tanfolyamnak a jellege volt, hiszen csak úgy nem szoktak az emberek tanfolyamot indítani. Mivel jómagam is több évig tanítottam a felnőttképzés és az iskolarendszerű képzések különböző szintjein, ezért tisztában voltam vele, hogy alapos utánajárásra szorul az egész folyamat a további lépcsők meglépése előtt. Ezért aztán a legfontosabb volt, hogy felhívjam a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalt, -amelynek korábban én is tananyagfejlesztője voltam- és megérdeklődjem az aktualitásokról őket. 

AZ ELSŐ BUKTATÓ

Kiderült, hogy felnőttképzést csak úgy nem indíthat akárki, hiszen legalább 5 év felnőttképzésben eltöltött munkajogviszonynak kell lennie a szakmai múltban (nekem viszont iskolarendszerűben van meg ez, tananyagfejlesztői múltammal együtt is csak 1,5 év van meg) illetve, releváns SZVK-val ( Szakmai és Vizsgakövetelmény) kidolgozott hasonló tanfolyam tanmenetét kell alapul venni. Ezt követően hónapokon keresztüli engedélyeztetésen kell túlesni, ezért úgy gondoltam , hogy számomra ez a rész teljesen ki lesz lőve. 

A MEGOLDÁS

Hosszas telefonos egyeztetés után megtudtam ,hogy 2015 júniusától nincs olyan, hogy “fekete tanítás” (engedély nélküli tanfolyamindítás, tanítási tevékenység), gyakorlatilag piaci alapon működő tanfolyamot (vagy másszóval: tréninget) bárki adhat, akinek megvan a releváns szakági diplomája, mindösszesen annyit kell tudni, hogy ez nem lesz egyenértékű semmilyen, az állam által elfogadott tanfolyammal.

Ez az én elképzeléseimmel tökéletesen egyezett: nem az volt a cél, hogy OKJ-ztessem a diákokat, (akik egyébként is csak a diákigazolvány és a családi miatt járnak tanfolyamra) hanem olyan embereket képezzek ki, akik hajlandóak a konkrét TUDÁSÉRT fizetni még úgy is, hogy pontosan tudják; semmilyen az állam szemében értékes papírt nem kapnak a pénzükért. Hiszen nem ezért jönnek. Ez egyben a motivációs szűrő is volt a későbbiek során.

A tanfolyamot pénzügyi megfontolásból 4 héten keresztül heti 2 alkalomra terveztük meg végül. Alkalmanként 3 órával számolva. Ózdon az “Ózdi Művelődési Intézmények – Olvasó” volt a partnerünk, akik készségesen és becsülendő rugalmassággal álltak minden óhajunkhoz, teremátépítéshez. Budapesten pedig egy roppant kedves és jól felszerelt hangulatos oktatóközpontban a Ruander-ben valósítottuk meg a képzést.

A MARKETING ÉS A LÉTSZÁMHARC

Két városban és két célcsoportot megcélozva, de eltérő marketing eszközöket bevetve vettem fel a harcot az érdektelenséggel. Ózdon, szülővárosomban a hagyományos kültéri plakátokat és a helyi média híradásira építettem, míg Budapesten csak és kizárólag a facebookon meghirdetett eseményhez létrehozott hirdetéssel szórtam tele a digitális étert. Érdekes, hogy míg Ózdon közel 3x összeg ment el csupán a marketingre, mégis Budapesten jelentkeztek többen a tanfolyamra. Sajnos ebből a szempontból csalódnom kellett szülővárosomban, mert középtávon jóval többen jelezték részvételüket (köztük az egyik városi médiaszolgáltató is), mint ahányan végül megjelentek, így gyakorlatilag a két város közös költségvetése alapján lehetett egyáltalán megvalósítani az ózdi helyszínen a tanfolyamot.

VÉGEREDMÉNY

Ugyanakkor még az eredeti elképzeléseket jóval alulmúló létszám ellenére is úgy gondolom megérte végigvinni ezt az egész folyamatot, mert tudtam egy olyan szakmai alapot adni a jelentkező hallgatóimnak, amivel el tudnak indulni egy új szakmai pályán, és talán egyszer vissza fognak emlékezni arra, hogy ez is elősegítette az ő sikerüket az életben.
Egyúttal gratulálok és köszönöm minden kedves hallgatómnak, akik részt vettek Ózdon és Budapesten egyaránt a képzésünkön! Öröm volt minden perc, amit taníthattam nekik, még ha emiatt több ezer kilométert kellett is utaznom összességében. 😀 Most új város, új munkahely és életciklus következik mindkettőnk számára, de erről majd egy másik posztban mesélek…