# kitekintés

A ma ismert világ véget érhet az elkövetkezendő tíz évben

Máté István
senior ux- és média tervező, egyetemi oktató

2022. október 13.

Covid, háború, energiaválság, növekvő árak, összeomlás szélén álló ellátási láncok. Mindenki azt kérdezi, vajon mi fog még jönni? Életek, megélhetések, egzisztenciák forognak veszélyben. Ám mi van akkor, ha azt mondom, mindez csupán előszele egy sokkal radikálisabb változást hozó viharnak? Egy olyan korszaknak, amely alapvetően fogja felforgatni az eddig ismert világképünket.

A covid felverte a beszerzési- és alapanyag árakat, a háború miatt pedig rég nem látott infláció és energiaárak szabadultak a világgazdaságra. Mindenki igyekszik spórolni, megfogni a kiadásait és mindent amit a munkahelyén végzett eddig, most egy picit mégjobban elvégezni. Ezek mind egy irányba mutatnak, amelyet lehet egyszóval jellemezni:

Folyamatoptimalizálás

Kevesebből vagy ugyanannyiből, lehetőleg többet és jobbat kihozni. Ez a cél lebeg a tech-óriások szeme előtt is, akik a maguk módján válaszolnak is erre a lépéskényszerre. A megoldásuk nem más, mint a mesterséges intelligencia minden eddiginál magasbb szintre fejlesztése.

Jó-jó, de ez mitől fogja felforgatni a világot, hisz eddig is volt valami ilyesmi? Jogos kérdés. Kezdjük ott, hogy mi is ez a mesterséges intelligencia, vagy más néven AI? (Artifical Intelligence) Röviden az értelmes gép. Attól értelmes, hogy az utóbbi időben az agyunkat utánzó, neurális hálózatok kutatása áttörő eredményeket ért el. Ennek köszönhetően sikerült öntanulóvá képességet generálni. Persze voltak eddgi is sok ezer kép által betanított ai-k, amik képesek voltak egy bizonyos szintű fejlődésre, de mostanra jóval magasabb lécet ütött meg ez a terület.

Képzeljük csak el, hogy leteszünk egy laptopot az irodába és megmutatjuk neki, hogy mit csinál egy dolgozó egy átlagos napján:

Emailt olvas, kedves hangvételű válaszlevelet ír, excel kimutatást végez, kalkulációkat hajt végre, beszámolót ír. stb. Ezt követően a gépet magára hagyhatjuk és tökéletesen el fogja végezni mindezt.

Akár ki is mehetünk és helyettünk dolgozik. Túl Sci-fi? Még távoli? Nem! Ez már a valóság, amelyet RPA-nak hívnak (Robitic Process Autimation) és amelyet többek között egy Román cég, a UI Path is kínál szolgáltatásként. Még csak nem is marginális esetről beszélünk. A cég mindössze pár év alatt lett a Wall Street sztárja, és mára több száz millió dollár értéket képvisel, de Magyarországon is foglalkozik vele több kft is.

Egyetlen szépséghibája van ennek a képletnek. Ha a gép helyettünk dolgozik, minket attól  nem fognak megfizetni. A gép ugyanis sokkal praktikusabb:

A szolgáltatás díja jelenleg 160.000 Ft bruttó.

Gondoljunk bele, egy profitorientált cégvezető vajon kit fog választani, a 3-4-5-600 ezer forintot havonta felemésztő alkalmazottat, aki lebetegedhet, rossz napja lehet, szabadságra mehet, vagy a hét hét napjában 24 órában dolgozó, semmilyen extra igénnyel nem rendelkező virtuális munkatársat. Azt a munkatársat, aki ráadásul éjféltől-éjfélig hibátlanul teszi a dolgát.

 

Mindenki pótolhatóvá válik

Számos olyan AI jött ki az elmúlt hónapokban amelyeknek elég néhány kulcsszót megadni, és olyan minőségű képet rak elénk, amelyet egy grafikus hetek, de talán hónapok alatt sem lenne képes létrehozni. Tökéletes minőségben, pont úgy, ahogy mi szeretnénk. Akkor most a grafikusok szájából kiveszi a kenyeret?

Olyan sebész robotok jönnek létre, amelyek a másodperc ezredrésze alatt végigfuttatják egy-egy cselekvésük és a környező életjelek alapján minden lehetséges kimenetelt, majd döntenek a beavatkozásról. Akkor most elveszik a sebészek kenyerét?

Olyan AI-k jönnek létre, amelyek bámulatos pontossággal jelzik előre a rákot, akkor elveszik az onkológusok kenyerét?

Olyan applikáció érhető el, amely tökéletes magyarsággal és hibamentesen fogalmaz meg social media hirdetéseket, vagy konkrét tanulmányokat, cikkeket. Elveszi a marketing szakemberek munkáját?

Nehéz jóslatokba menni, mindenesetre már készül a lista, hogy mely szakmák milyen mértékben lehetnek érintettek. Az is biztos, hogy minél kisebb egy adott munkakör hozzáadott értéke, annál pótolhatóbb.

 

Nem csak robotkarok, hanem már robot munkások!

Robotkarok már most is sokat segítenek az autógyártó üzemekben. Ez már szinte közdutott, ám hamarosan az emberek szintjén is megjelenhetnek a robot munkavállalók. A tesla a múlt héten mutatta be azt az emberszerű robotját, amely még a nyolcvan kilót sem éri el, és már most képes dobozokat szállítani egyik helyről a másikra. A termékük még fejlesztés alatt áll, de ha mindössze néhány hónap alatt ilyen szintre képes a cég, gondoljuk bele, mi lesz pár év múlva, amikorra az akkumulátor és a mozgáskoordináció is rengeteget fog fejlődni. Valószínűleg kevesebb emberrel is elvégezhető lesz egy-egy alacsony hozzáadott értékű tevékenység. Láttunk már erre példát. Ózdon a 2020-2022-es időszakban több száz munkavállaló érezhette saját bőrén, az automatizáció miatt elvesztett munkahelyén keresztül, milyen is lehet az átállás.

 

A google mesterséges intelligenciája már valami egészen mást vetít előre

Nem is olyan régen a Google mesterséges nyelvi intelligenciája komoly dilemma elé állította az illetékeseket. Fejlesztője szerint öntudatra ébredt, mások, –mint a google vezetősége– a leállítása mellett döntött. Tény, hogy iszonyatosan meggyőzően volt képes kommunikálni önnön létéről. Tény az is, hogy egy korábbi kísérlet során két chat-bo-tot (beszélő Ai) engedtek egymásnak, amelyek azonnal egy új nyelven kezdtek el beszélni, kizárva ezáltal az embert a képletből. Sokunkban felmerül a kérdés, mi van, ha egyszer ezek a technológiák találkoznak egymással? Mi lesz, ha nem lesznek kontrollálhatóak?

Egy saját nyelven beszélő, emberszabású robot, amely képes csoportosan tevékenykedni, önálló gondolatokkal rendelkezik, és képes a folyamatos tanulásra. Láttunk már ilyet.

 

Konklúzió:

Reméljük, nem az lesz, mint amit a filmekben láthattunk. De még, ha ezt a verziót el is vetjük, az eddig ismert, emberi viszonylatban értelmezett világ véget ér és egy új korszak köszönt be. Olyan lesz, mint amikor a lovas hintókat felváltotta az automobil.

A kérdés az, hogy  nyertesei, vagy vesztesei leszünk ennek a folyamatnak. A magam részéről inkább óvatos felkészülést javaslok minden szakma képsviselőjének a jövőt iletően.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Ha tetszett ez a tartalom, hozzászólnál, kérdeznél, vagy valami jó ötlet jutott az eszedbe, írj rám nyugodtan a jobb alsó sarokban lévő facebook ikonra kattintva.

Ez is érdekelhet

Lehet, hogy találkozhatunk új, civilizált fajjal már a Földön is?

Lehet, hogy találkozhatunk új, civilizált fajjal már a Földön is?

# kitekintésLehet, hogy találkozhatunk új, civilizált fajjal már a Földön is?Máté Istvánsenior ux- és média tervező, egyetemi oktató2022. október 19.Könnyen lehet, hogy egyáltalán nem elrugaszkodott mondat a cikk címe. Annyit leszögezek, hogy amennyiben így lesz,...

Pályaorientációs ismeretterjesztés általános iskolásoknak

Pályaorientációs ismeretterjesztés általános iskolásoknak

# materia x mozgalomPályaorientációs ismeretterjesztő előadás általános iskolásoknakMáté Istvánsenior ux- és média tervező, egyetemi oktató2022. február 07.Non-profit formában tartottam előadást az ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolába a leendő pályaválasztás...

Rendhagyó órák általános iskolásoknak

Rendhagyó órák általános iskolásoknak

# materia x mozgalomRendhagyó órákáltalános iskolásoknakMáté Istvánsenior ux- és média tervező, egyetemi oktató2022. február 07.Egykori általános iskolámba, a Vasvár Úti Általános Iskolába kaptam meghívást, hogy tartsak ismeretterjesztő előadást. Két rendhagyó órát...

Kapcsolat

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet a szolgáltatásom, ne habozz felvenni velem a kapcsolatot!

Fontos: A kapcsolatfelvétellel kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi szabályzatot.

Adataid kezelője:
Máté István e.v.
Adószám: 69087435-1-25
Nyilvántartási szám: 52679933

Hívj fel telefonon,

vagy ír nekem emailt!