Az elmúlt héten sajnos megtörtént a baj. Telibecsaptam egy elém kiugró szarvasbakot városon kívül. Az autó összetört, a szarvas meghalt. Szomorú és igen költséges tapasztalat volt ez számomra, hogy sohasem lehet elég óvatos az ember vezetés közben. Készítettem is egy “Bár így lett volna képet a balesetem kapcsán…” Ebből kiindulva viszont úgy gondolom, hogy pár éven belül amikor az autók, az operációs rendszerek, és a számítógépes grafika találkozik, minden eddiginél nagyobb kereslet és felelősség lesz grafikus irányában.

Akár autógyárakról, akár egyedi tuningoló emberekről legyen szó, szükség lesz az autó képernyőjén, monitorán, esetleg szélvédőjén megjelenő HUD felületek tervezésére szakosodott grafikusokra is… Valaki Vasemberes, valaki termintáros, valaki csak simán “letisztult” ikonokokat akar majd. Nem gondolom, hogy mondjuk a 2105-ös ladákba, de egy 15-20 éven belül teljesen reális részlete lesz a “fajtánk” tudományának. Miután több szakmabelivel konzultátunk a témáról. Kiderült, hogy valójából már most is vannak hasonló elképzelések és működő eljárások, na nem a design egyediségét illetően, hanem magának a megállító és érzékelő mechanizmusnak a működésére értendően. A volvo kifejezetten hatásos módszerekkel mutatja be például az emergency breaking system eljárást, ami a közeledő tárgyak érzékelésével a szélvédőre vetíti a piros jelzést, és egy nagyon erős fékhatást előidézve szinte minimális féktávon belül megállítja a járművet.

impact

Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a HUD kijelző önmagában nem ér semmit, ha nincs mögötte a megfelelő szenzoros technológiai háttér. Gondoljunk csak bele jobban… Ha az útinformációkat, mint a sebesség, az útvonal, és egyéb adatokat kivetíti nekünk a szélvédőre a gép, lehet hogy pont azáltal nem fogunk teljesebb képet kapni a környezetünkről ami közvetlenül körülveszi az autónkat utazás közben.