# SERVICE DESIGN

A ZöldVölgy Hulladékkezelő Kft. szemléletformáló tevékenységének kialakítása

Máté István
senior ux- és média tervező, egyetemi oktató

2022. november 01.

Regionális szinten az egyik nagy hulladékkezelő a ZöldVölgy Nonprofit Kft, amely 2022-ben nyert pályázatot a hulladékszelektivizálás szemléletformáló tevékenységére. Ekkor kerültem én a képbe, mint vezető kommunikációs tervező szakember, aki az egész folyamat operatív részét levezényli a kommunikációs igazgatóval együttműködve.

Rendkívül fontos volt, hogy ez a szemléltformálás elkezdődjön, mivel az eredetileg 50 évre tervezett hulladéktároló terület, amely közel 35 m mélységű gödör volt, 2023-ra elérte a vízszintet, vagyis a 35. évében meg lettek számlálva a napjai. Innentől kezdve még 10m-t szintkülönbséget lehetett ráborítani kommunális hulladékból. Emellett fontos érv volt, hogy az újrahasznosítási arányszámot hazánk is produkálja regionális szinten is.

Kutatásokat végeztem, célcsoportelemzést hajtottam végre, perszónákat állítottam fel. Megalkottunk egy vízesés modellt, amely agilis módszertan szerint alakult hónapról hónapra, hétről hétre.

A kutatások alapján priorizálódtak a célcsoportok és ennek jegyében kellett egy olyan folyamatot felépítenünk, amely először is rendbe rakja a vállalat külső/belső kommunikációját. Növelnünk kellett az ott dolgozók presztizsét és átformálni a negatív gondolkodásmódot a hulladékról nyilatkozva. A hulladék érték és nem szemét! Létrehoztunk egy letisztult és könnyen navigálható weboldalt a régi elavult, korszerűtlen helyébe. Megalkottam egy 3A szintű akadálymentes színrendszeren alakuló arculatot és egy kabalafigurát, mely a rendezvények alkalmával is képes megtestesíteni a  vállalatot.

Ennek jegyében készült egy teljes évet lefedő közösségi média megosztási stratégia, mely tematizálva osztotta fel a jeles napokat és azokhoz kapcsolódóan edukált a közösségi médián keresztül is.

A közösségi média gamifikált módon pontgyűjtési lehetőségeket biztosított, így az arra érdemesek VR szemüveges hétvégi nyereményt kaphattak, egyedi tárgyakat és további hasznos jutalmakért gyűjthették az információkat.

Ezen kívül iskolai együttműködéseket alakítottunk ki, létrehoztunk egy applikációt, amely a hulladékudvar telephelyén belül vezeti gamifikált módon csoportokba rendezve a diákokat és jutalompontokat tudnak általa szerezni csapatonként.

Kiinduló pontnak a telephelyen is változásokat eszközöltünk. Létrehoztunk több, mint 35 millió forintból egy konténeres edukációs központot, amely alkalmassá vált arra, hogy hosszútávon tudjon bővülni aktív kikapcsolódást jelentő, de kompetitív játékos ismertető eszközökkel.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Ha tetszett ez a tartalom, hozzászólnál, kérdeznél, vagy valami jó ötlet jutott az eszedbe, írj rám nyugodtan a jobb alsó sarokban lévő facebook ikonra kattintva.

Ez is érdekelhet

Lehet, hogy találkozhatunk új, civilizált fajjal már a Földön is?

Lehet, hogy találkozhatunk új, civilizált fajjal már a Földön is?

# kitekintésLehet, hogy találkozhatunk új, civilizált fajjal már a Földön is?Máté Istvánsenior ux- és média tervező, egyetemi oktató2022. október 19.Könnyen lehet, hogy egyáltalán nem elrugaszkodott mondat a cikk címe. Annyit leszögezek, hogy amennyiben így lesz,...

A ma ismert világ véget érhet az elkövetkezendő 10 évben

A ma ismert világ véget érhet az elkövetkezendő 10 évben

# kitekintésA ma ismert világ véget érhet az elkövetkezendő tíz évbenMáté Istvánsenior ux- és média tervező, egyetemi oktató2022. október 13.Covid, háború, energiaválság, növekvő árak, összeomlás szélén álló ellátási láncok. Mindenki azt kérdezi, vajon mi fog még...

Pályaorientációs ismeretterjesztés általános iskolásoknak

Pályaorientációs ismeretterjesztés általános iskolásoknak

# materia x mozgalomPályaorientációs ismeretterjesztő előadás általános iskolásoknakMáté Istvánsenior ux- és média tervező, egyetemi oktató2022. február 07.Non-profit formában tartottam előadást az ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolába a leendő pályaválasztás...

Kapcsolat

Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet a szolgáltatásom, ne habozz felvenni velem a kapcsolatot!

Fontos: A kapcsolatfelvétellel kijelented, hogy megismerted és elfogadod az adatvédelmi szabályzatot.

Adataid kezelője:
Máté István e.v.
Adószám: 69087435-1-25
Nyilvántartási szám: 52679933

Hívj fel telefonon,

vagy ír nekem emailt!