Hétpróbás webdesign maraton

1. próba: Az ÓMI Ózdi Művelődési Intézmények “Olvasó” webdesignkialakításának újratervezése

Az embernek néha nem árt, ha visszatekint, és megpróbálja objektíven átértékelni saját helyét a világban. Az elmúlt évre bátran mondhatom, hogy egy sikeres év volt. Partnereim számára olyan webes megjelenést alkottam, amellyel év honlapja díjat nyertünk. (Nekem pedig számszerint a harmadik ilyen alkotásom volt meg ezzel.) Neves országosan turnézó mozifilmbe készíthettem animációkat díjnyertes rendezők számára. Dolgozhattam az ország egy-két legismertebb emberének, és segíthettem egy újszerű országos hírportál megszületésében is.

Mindezek alapján büszke lehetnék a munkásságomra. Előző évben talán az is voltam, de mégsem tudok 100%-ig az lenni mostanra.  Azért nem, mert minden esetben megrendelésre terveztem. Mindig voltak mindenhol kötöttségek, és kritériumok, irányelvek. Persze nyilván tudom, ez mindenhol így van, de pont emiatt nem is lehetett 100%-osan a saját elképzelés alapján megálmodni termékeket. A legjobb esetekben is talán maximum 90%-osan közelítettem meg a terveimet a művelet során. A végtermék láttán, viszont nem biztos, hogy a leendő megrendelőim azt látják, amit tudnék valójában nekik nyújtani.

A probléma megoldásaként kitaláltam, egy módszert, amely alapján létező és kitalált partnerek számára fogok weboldal mintákat tervezni. Az így létrejövő design minták az adott szakágban 100%-osan az én elképzelésem szerint születnek meg. Mivel nincs a megrendelő felől érkező kikötés, ezért úgymond teljes mértékben a szakemberre van bízva. Ezekből a weboldalakból 7 darabot fogok létrehozni bemutató jelleggel 7 nap alatt ( hiszen az én időm is véges, valós megrendelések attól élnek.) A megszülető weboldalmintákat nem csak egy kép, hanem egy részletesebb szemléltetés is fogja prezentálni, ezáltal sokkal nagyobb betekintést kaphat a felhasználó/néző a teljes reszponzív (mobilbarát) kialakításról.

Rögtön kezdésnek a szülővárosomban található Ózdi Művelődési Intézmények –” Olvasó” nevű összkulturális intézmény weboldalát (és minimálisan az arculatát is) újítottam be egy saját elképzelés alapján. A megújulás a logót és a weboldal kezdőoldalát érintette UI és UX szempontból egyaránt. A weboldal tervezése során nem vettem figyelembe az esetleges emberi erőforrás igényt, így ez egy ideális esetet mutat jelen állapotában.

Úgy gondolom, nálam idén érvényesült igazán a “Mobil First” szemlélet, amely miatt immár követelményként állítom magam elé, hogy egy-egy weboldal tervét ne desktop, hanem mobil nézetben is megmutathassam, hiszen a reszponzivitás csak ezáltal lesz tökéletesen megérthető.